понеделник, 22 февруари 2016 г.

Wood toy house/Дървена къщичка за играчки   Здравейте.

   Днес реших да публикувам снимки на дървената къщичка, която направих за детската стая на малкия. Отне ми доста време, но вложените усилия си струваха. Получи се доста добре и на Дани много му хареса. Закачихме я на стената и от тогава няма ден без да е взел от нея някоя играчка.

   Всъщност този „нещодържач“ (така го наричахме) има голяма история. С татко го сглобихме още когато бях ученичка. Тогава решихме да го запазим в естествения цвят на дървото както и изглеждаше до скоро:


   Но за да бъде в тон с цветовете на стаята на Дани трябваше да я освежа и боядисам. Освен това отдавна имах идея да пробвам ефекта на distress върху мебел или друга дървена вещ. Много харесвам този стил обзавеждане, който напомня за спомени и внася много уют. И така „нещодържача“ беше идеялен за целта.

   Бързо се снабдих с бяла и сива акрилна боя, едра шкурка, сух сапун, четка за рисуване и няколко пакетчета черен чай. Тъй като проучих няколко варианта за състаряване на дървени повърхности, този ми се стори най-лесен.

   Първо направих една чаша много силен черен чай. В 250 мл вряла вода сложих 3 пакетчета. С течността намазах обилно дървото, за да промени цвета си и да навлезе добре между дървените влакна. Водата не позволява на боята да попие много навътре в порите на дървото. Може би ако използвах другия метод с накисната телена гъба в оцет щеше да ми спести полагането на сива боя, но ще пробвам и ще опиша този вариант друг път.

   Нанесох отгоре един слой сивата акрилна боя. Нарочно не съм се старала да е равномерно и навсякъде. След като изсъхна напълно със сапуна направих груби черти по повърхносттта. Така на местата където има сапун няма да се задържи следващия слой боя и ще падне по-лесно с шкурката. Отгоре сложих 2 слоя бяла боя като отново не се старах да я нанасям гладко и плътно. Оставих да съхне ден-два.

   Дойде ред на фината работа. С шкурката започнах да отнемам от боята малко по малко докато се показа сивият слой и самото дърво отдолу. Наблегнах на ръбовете и ъглите повече. Съвсем в произволни посоки обелих на места боята, на други места я запазих. Реших да не слагам нищо повече като завършек тъй като исках да запазя матовия и напукан вид, който се получи.

   За покрива използвах дървени клечки, които залепих с лепило за дърво и боядисах в керемидено.


  


   Винтидж ефектът се получи почти както си го представях. Със сигурност това става любимата ми техника за състаряване на вещи от дръво. Дано и на вас ви е харесало и ви е било полезно.

    До скоро хрумване.

Към първата публикация 

Няма коментари:

Публикуване на коментар