вторник, 8 март 2016 г.

Indian tepee/Индианска палатка за детска стая   Здравейте.

   Тъй като вече ме завладя треската по планирането на втория рожден ден на малкия, сериозно се заех с реализирането на една отдавнашна идея  – да му направя кът за игра, където да може да се крие и усамотява когато почувства нужда или просто за забавление. И тъй като няма дете, което не обича да се крие, предположих че на него страшно ще му хареса, ако му сложим една индианска палатка (типи) в детската стая. А аз нали си обичам да е сложно и трудно, затова вместо да купя готова се заех с измайсторяването на една такава.


    Направата й се оказа не лека задача, криеща доста подводни камъчета. Основното, което се оказа проблем беше самата конструкция. Тя се състои от 4 дървени греди по 1,80 м, които се снаждат на височина 1,60 м посредством  канап. На тази височина има пробити дупки, за да минава канапа през тях и да държи гредите здраво застопорени.
   Другият важен момент е разкрояването на плата. Ако имате конкретно парче плат, в което трябва да се вместите, както на нас ни се случи, тогава е особено трудно да се напасне кройката. От плата се изрязват 3 еднакви по размер равнобедрени триъгълника с бедра х 1,50 м и основа 85 см. За лицевата част се изрязват 2 триъгълни парчета с размери 1,10 м х 40 см, които ще служат за врата. Улеите, в които се пъхват гредите и горното придържащо парче на лицевата страна са от друг плат, но със същата плътност. Избрах да бъде едноцветен, за да се откроява от десена на основния плат. Нарязва се на 4 ленти с дължина 1,50 м и ширина 8 см (ширината се определя според размера на летвите – тези са дебели 1,5 см). Трябва и да се предвиди малко разстояние за свободното им влизане в улеите. А лицевото парче е трапец с размери: долна основа 35 см, горна основа 10 см и височина 30 см.
Ще се опитам в снимки да илюстрирам някои основни моменти:


Така трябва да изглеждат парчетата от лицевата страна след зашиването.


    Съшиването на парчетата става в следния ред: две съседни страни (триъгълници) се обръщат 1 към друго с лицевата си страна като между тях се слага парчето плат за улеите, прегънато двойно. Всички краища плат трябва да съвпадат. По същия начин се зашива към тях и третата страна, като се спазва поредността – лява страна, гръб, дясна страна.
    За сглобяването на лицевата страна се зашиват двете малки триъгълни парчета към трапеца както се вижда на крайната снимка на готовата палатка. Трябва да се получи едно голямо триъгълно парче с цепка по средата. Това парче се налага върху двете странични части отново с парчета плат за улеи между тях и се зашива по познатата схема. На този етап покривалото е готово. Остава само да се премери дали пасва на желаната височина спрямо гредите и да се подкъси в долния край колкото е необходимо.
    За монтирането е важно да се уцели точното място на отворите и там да се кръстосат гредите, както и да се стегнат хубаво с канап! Това упражнение се наложи да го направя няколко пъти докато уцеля правилната посока и начин на връзване.
    Тъй като този тип палатки нямат дъно сложих за килимче овча кожа и нахвърлях няколко декоративни възглавнички за удобство и уют. А отвън за декорация и осветление сложих светещ гирлянд от памучни цветни топки. Индианската палатка вече е напълно готова.
    В последствие се наложи да вържа с корда четирите греди в долния им край, за да не се разместват една спрямо друга, тъй като малкия разбутва цялата палатка като взлезе да сиграе вътре. Във всеки случей това е най-доброто, което съм изработвала за сина си. Хареса я страшно много и със сигурност ще е новото му любимо място вкъщи. Е и не само на него :)
    С домашната ни котка се конкурират за място вътре.
   Вероятно съм пропуснала някоя дребна подробност, но винаги съм на разположение ако някой реши да се мъчи над нещо подобно и има нужда от помощ  или пък иска да му направя една ;)

   Дано съм ви била полезна в случай, че решите да се захванете с подобно начинание.
   Чао и до скоро.

В последствие внесох малко подобрение към входната врата с бял ширит с помпони.

4 коментара:

 1. Диди, страхотна се е получила. Браво!....как да не си изпрося една в момичешки вариант за Лора....хихихи

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти много, Ели. Нямаш проблеми. Вече съм го отработила, така че само казваш и започваме.

   Изтриване
 2. Колко пари ви излезна направата и?
  От къде закупихте плата и от какъв плат е?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте. Получи се около 55 лв. като стойност на материалите. Плата е доста плътен памучен жакард, който купих от един доста зареден магазин на ул. Цар Симеон в София. Извинявям се за късния отговор, но не съм получила нотификация.

   Изтриване