Здравейте отново след доста дългата ми творческа почивка.
Когато стартирах този блог се зарекох да пиша поне по веднъж
седмично, но ангажиментите и времето сякаш все не ми стигат и напоследък не
успявам да му отделя желаното внимание.
Последният ми проект се въртеше около втория рожден ден на
малкия. Партито беше с тема „Дъга“ и всичко от украсата до менюто
кореспондираше с тази концепция.
Тъй като го отпразнувахме в семеен кръг реших
да планирам и подготвя всичко сама. Менюто включваше торта „Дъга“, шоколадови
къпкейкове „Дъги“ и още много други цветни елементи. Предлагам ви адаптирана от
мен рецепта за тази торта, която е от прекрасния блог на Ирина Купенска Sunshine's kitchen.
Страхотна и ефектна торта, особено подходяща за детско парти.
Ето и съставките за нея.
Продукти за блатовете:
5 белтъка
220 гр. меко масло
240 мл кокосово мляко
120 мл прясно мляко
450 гр. захар
375 гр. брашно
4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
семенцата на ½ ванилова шушулка
5 цвята сладкарска гел боя (червена, жълта, зелена, синя и
лилава)
Продукти за крема:
250 гр. меко масло
500 гр. маскарпоне
1 консерва подсладено кондензирано мляко
200 мл течна животинска сметана с над 30% масленост
80-100 гр. кокосови стърготини
Подгответе си форма за торта с махащо дъно и 5 кръга хартия
за печене. Намаслете леко хартията отгоре преди изсипването на тестото.
В купата на миксера се разбива маслото до побеляване. Към
него се прибавя маскарпонето и отново се разбърква до хомогенност. Постепенно
се добавя и кондензираното мляко. В отделен съд се разбива сметаната до твърди
върхове. Прибавя се към другата смес и се разбърква внимателно с шпатула. От
този крем се отделя 1/3 за измазване на тортата. Към останалото количество се
добавят кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула. Прибира се в хладилник
за 1 нощ.
За блатовете маслото се разбива с миксер в купа до
пухкавост. Добавя се захарта и се разбърква отново. При непрекъснато бъркане
едно по едно се добавят белтъците. Накрая и ванилията. В друга купа се смесват
сухите съставки. Добавят се на части към течната смес като се редува с кокосовото
и кравето мляко до пълното им усвояване.
С ел. везна се отмерват 5 равни части от тестото, които се
оцветяват с различните бои. Изсипва се тестото за блата в тавата, заглажда се и
се изпича в предварително загрята на 170°
С за около 15-18 мин. Важно е страните на тавата да бъдат покрити с
мокра хавлиена кърпа по време на печенето. Това гарантира равномерно надигане
на блатовете, за да се получат еднакво дебели и плоски по цялата си повърхност.
Това се повтаря за останалите 4 блата. Трябва да се внимава да не станат златисти
блатовете, за да не изгубят от яркостта на цвета си. Оставят се да изстинат
напълно преди сглобяването на тортата.
Крема трябва да е изваден от хладилника поне 1 час преди
използването му.
При сглобяването на тортата най-отдолу се поставя лилавият
блат. Намазва се с кокосовия крем и отгоре се поставя синият блат. Следва крем,
зелен блат, крем, жълт блат, крем и накрая червен блат. Тортата се покрива и
заглажда с другия крем (без кокос в него) като се обмазват и страните. Готовата
торта се оставя да престои в хладилник за поне 6 ч. или 1 нощ.
За украса използвах разноцветни захарни конфети, които поръсих
непосредствено преди сервиране.