понеделник, 28 ноември 2016 г.

Шоколадов тарт със солен карамел

    Здравейте.

    От доста време се каня да публикувам моя последен сладкарски разкош и най-накрая му дойде реда. Днес ще ви покажа резултата от експеримента, който направих с комбинацията от шоколад, карамел и … сол.

Chocolate tart with salted caramel

    Комбинацията не е нестандартна, но очаквах вкусът да е горчиво-сладък, а се оказа доста добре балансиран и в същото време много наситен.

    Ето и рецептата.

Шоколадов тарт със солен карамел

за маслената основа:
1 и ¼ ч.ч. брашно
250 гр. студено масло, нарязано на малки кубчета
1 и ½ с.л. захар
1 жълтък
щедра щипка сол
2-3 с.л. ледено студена вода

за шоколадовия ганаш:
320 мл течна животинска сметана
300 гр. натурален шоколад (нарязан на ситно)

за карамеления сос:
1 ч.ч. захар
200 гр. масло
½ ч.ч. течна сметана на стайна температура
1/2 ч.л. сол (аз използвам солни люспи от натурална морска сол от Малдон)

Малдонска сол



Сол Малдон
















    За приготвяне на такова тесто вече съм писала в предишни свои постове, така че ще ви разкажа  набързо как се прави: смесват се сухите съставки в купа, след това се добавя маслото и се намачква с вилица докато сместа стане на трохи (ако е необходимо си помогнете с ръце); добавя се яйцето и отново се омесва за кратко и накрая водата лъжица по лъжица, докато се оформи топка тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30-40 мин.
    За шоколадовия ганаш се постъпва по следния начин: сметаната се загрява в касерола до кипване; оставя се за минута да се охлади и се изсипва при шоколада; изчаква се 1 минута да се разтопи и се разбърква енергично. Оставя се настрана докато се охлади, но да остане все още течен.
    През това време тестото за основата се разточва върху набрашнен плот до дебелина 3-4 мм и се поставя върху дъното и стените на форма за тарт. Надупчва се с вилица, отгоре се застила с хартия за печене и се затиска с тежест. Пече се в предварително загрята на 170 ֯ С фурна за 20-25 мин. Оставя се да изстине напълно преди изливането на ганаша.
    След като шоколадовия ганаш се излее върху основата се прибира в хладилник за 1 ч.
    През това време се приготвя соления карамел. За целта сложете захарта в тефлонов тиган и гответе на слаб огън докато образува мехурчета и се разтопи. След това добавете маслото на части и разбърквайте докато се разтопи напълно и се смеси със захарта. След като карамелът е напълно готов изсипете предварително загрятата сметана в тигана и разбъркайте. Гответе 5-10 мин или докато се сгъсти. Дръпнете от огъня и тогава добавете солта.
    Оставете соса да изстине 15-20 мин и залейте тарта с него. Върнете го обратно в хладилника за още 2 ч.

    Преди сервиране поръсете сладкиша с малко от солните люспи и му се насладете.


P.S. Ето и малко инфо за тази фина сол: https://meatperfection.net/liubimata-sol-na-gotvachite


неделя, 18 септември 2016 г.

Бебешки албум за снимки

Хей, здравейте.

    Трябва да призная, че не предполагах какъв ангажимент е поддържането на собствен блог. Хубавото в крайна сметка е, че ме стимулира да завършвам по-бързо започнатите проекти и да се старая да бъда по-дисциплинирана към задачите, които сама си поставям.

    В тази публикация ще наблегна на снимковия материал, тъй като това което направих по-лесно се показва не с думи, а с нагледни материали. А именно бебешки фото албум.

Албумът на Дани

    Купих от едно фото готово албумче за снимки. Хареса ми, защото е от онези ретро албуми, в които снимките не се слагат в прозрачни целофанени джобчета, а се лепят върху картонени листове, разделени с паус между тях. Но корицата ми се стори малко празна и скучна, и реших да я раздвижа малко.

Материали за албума
Това са материалите, които намерих (някои от тях отпаднаха в последствие).

 Смятам да го напълня със снимки на Дани след прохождането му, така че повторих отпечатаните стъпки с оригинални отпечатъци с бяла акрилна боя от малките му крачета.

Избрах си шрифт, отпечатах буквите на принтер в желания размер и ги изрязах.

Шаблони
Ето ги готовите шаблони.

Букви
Наложих ги върху четири различни по шарка картона, които предварително подбрах според цвета на албума.


Тъй като буквите са големи ги подлепих с монтажни лепенки на няколко места, за да не увиснат във въздуха след като ги сложа.

Получи се много лек 3D ефект. Естествената сянка, която хвърлят буквите беше търсен резултат.


Средата на корицата по височина я маркирах с молив, за да знам къде да залепя текстилната лента. С двойно залепваща лепенка подлепих с двойно прегъване панделката от вътрешната страна и на двете корици. Това се прави с две еднакво дълги парчета, за да могже да се върже панделка, когато албумът се затвори.
От бял картон се изрязва квадратно парче с по-голяма страна от ширината на панделката и се залепя върху подгънатата част, за да я скрие и да й даде допълнителна здравина.

    Ето какво се получи. Готовото албумче, което купих, вече е персонализирано. Мисля, че стана много сладко и цветно. Надявам се да ви е харесало и на вас, и да съм дала на някого идея за подарък или освежаване на някое скучно семейно албумче.

Към първата публикация