неделя, 17 юли 2016 г.

Chocolate walnut brownie / Брауни с орехи

Здравейте.

Отново ми дойде музата за сладкарска поезия и реших да ви покажа моя най-любим сладкиш. Той е много шоколадов, лесен за приготвяне и подходящ за много интерпретации. Освен това може да се използва и като основа за торта или във вид на мъфини. Това е рецептата за:


Брауни с орехи

За него ви трябват 100 гр. натурален шоколад с висок процент какао, 1/2 ч.ч. кафява захар мусковадо, 1/2 ч.ч. обикновена кафява захар, 2 яйца, 3/4 ч.ч. брашно, 140 гр. меко масло, 1/2 ч.ч. неподсладено какао, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1/2 ч.л. бакпулвер и щипка сол. Разбира се за тази рецепта ви трябват шепа счукани орехи и още толкова наситнени парченца шоколад.


 
Мадагаскарска ванилия
С огромни благодарности на моята приятелка Дени за този елексир.





За приготвянето му си отделете една голяма купа и изсипете вътре всички сухи съставки без шоколада. Разбъркайте ги с тел за яйца. В малка огнеопорна купичка сложете шоколада, който предварително сте наситнили, и маслото. Разтопете го в микровълнова фурна за 1 мин на ниска степен, като разбъркате по средата на времето. Оставете леко да се охлади. Добавете към тази смес ваниковия екстракт. В друга купичка разбъркайте яйцата и заедно с другата течна смес изсипете при сухата. Всичко се разбърква с миксер за кратко до хомогенност. Добавят се ядките и шоколадовите парченца и се разбърква с шпатула.
Застелете правоъгълна тавичка 20х30 мм със сладкарска хартия и изсипете тестото. Заравнете го с шпатулата. Печете в предварително загрята фурна на 180° С не повече от 20 мин ако искате да остане влажен и сочен отвътре.
След като поизстине се нарязва на квадратни парчета и се изяжда за минути.


















 













Искам да вметна няколко думи за вариантите на този сладкиш. Ако искате да ви се получи по-лепкав и плътен  не слагайте бакпулвер. Ако пък не обичате орехи или не ви понасят може да ги замените с лешници или изобщо да не слагате ядки. Аз често правя шоколадов ганаш, с който заливам вече изстиналото брауни, защото на мен никога нищо не ми е достатъчно шоколадово.
За сервирането му страшно подхожда топка ванилов, ментов или сладолед страчатела, особено ако браунито е още топло.

Надявам се, че съм зарадвала хората, които чакаха тази рецепта с нетърпение.

Целувки и до скоро.
Д.



събота, 9 април 2016 г.

Rainbow Cake / Торта „Дъга“

   Здравейте отново след доста дългата ми творческа почивка.

   Когато стартирах този блог се зарекох да пиша поне по веднъж седмично, но ангажиментите и времето сякаш все не ми стигат и напоследък не успявам да му отделя желаното внимание.

   Последният ми проект се въртеше около втория рожден ден на малкия. Партито беше с тема „Дъга“ и всичко от украсата до менюто кореспондираше с тази концепция. 
Плодови шишчета

Кокосови къпкейкс Дъга

   Тъй като го отпразнувахме в семеен кръг реших да планирам и подготвя всичко сама. Менюто включваше торта „Дъга“, шоколадови къпкейкове „Дъги“ и още много други цветни елементи. Предлагам ви адаптирана от мен рецепта за тази торта, която е от прекрасния блог на Ирина Купенска Sunshine's kitchen. Страхотна и ефектна торта, особено подходяща за детско парти.

Торта Дъга


Ето и съставките за нея.

Продукти за блатовете:

5 белтъка
220 гр. меко масло

240 мл кокосово мляко

120 мл прясно мляко

450 гр. захар

375 гр. брашно

4 ч.л. бакпулвер

щипка сол

семенцата на ½ ванилова шушулка

5 цвята сладкарска гел боя (червена, жълта, зелена, синя и лилава)

Торта Дъга с разноцветни блатове

Продукти  за крема:

250 гр. меко масло

500 гр. маскарпоне

1 консерва подсладено кондензирано мляко

200 мл течна животинска сметана с над 30% масленост

80-100 гр. кокосови стърготини

   Подгответе си форма за торта с махащо дъно и 5 кръга хартия за печене. Намаслете леко хартията отгоре преди изсипването на тестото.
   В купата на миксера се разбива маслото до побеляване. Към него се прибавя маскарпонето и отново се разбърква до хомогенност. Постепенно се добавя и кондензираното мляко. В отделен съд се разбива сметаната до твърди върхове. Прибавя се към другата смес и се разбърква внимателно с шпатула. От този крем се отделя 1/3 за измазване на тортата. Към останалото количество се добавят кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула. Прибира се в хладилник за 1 нощ.
   За блатовете маслото се разбива с миксер в купа до пухкавост. Добавя се захарта и се разбърква отново. При непрекъснато бъркане едно по едно се добавят белтъците. Накрая и ванилията. В друга купа се смесват сухите съставки. Добавят се на части към течната смес като се редува с кокосовото и кравето мляко до пълното им усвояване.
   С ел. везна се отмерват 5 равни части от тестото, които се оцветяват с различните бои. Изсипва се тестото за блата в тавата, заглажда се и се изпича в предварително загрята на 170° С за около 15-18 мин. Важно е страните на тавата да бъдат покрити с мокра хавлиена кърпа по време на печенето. Това гарантира равномерно надигане на блатовете, за да се получат еднакво дебели и плоски по цялата си повърхност. Това се повтаря за останалите 4 блата. Трябва да се внимава да не станат златисти блатовете, за да не изгубят от яркостта на цвета си. Оставят се да изстинат напълно преди сглобяването на тортата.
    Крема трябва да е изваден от хладилника поне 1 час преди използването му.
   При сглобяването на тортата най-отдолу се поставя лилавият блат. Намазва се с кокосовия крем и отгоре се поставя синият блат. Следва крем, зелен блат, крем, жълт блат, крем и накрая червен блат. Тортата се покрива и заглажда с другия крем (без кокос в него) като се обмазват и страните. Готовата торта се оставя да престои в хладилник за поне 6 ч. или 1 нощ.
   За украса използвах разноцветни захарни конфети, които поръсих непосредствено преди сервиране.