Здравейте, приятели.
След доста дълга пауза отново реших да приготвя от любимите ми френски макарони. Имах останали белтъци от приготвянето на яйчен крем наскоро и трябваше да ги оползотворя. Пък и моите мъже обичат макарони също толкова много, така че в събота вечерта се заех да ги правя.
Ето и съставките:
90 гр. белтъци
40 гр. кристална захар
200 гр. пудра захар
110 гр. бадемово брашно
щипка сол
жълта сладкарска
гел боя
Пригответе си всички съставки предварително. Трябва да са премерени с кухненска везна изключително точно. Иначе със сигурност макароните няма да ви се получат.
Белтъците задължително трябва да са престояли отделени от жълтъците минимум 2 дни в хладилник в затворен съд (при отварянето да се внимава да не попадне от кондензираната по капака влага в тях). Може да се покрият с фолио за свежо съхранение, но с пробити дупки вместо капак. Задължително е да се извадят от хладилника поне 2 часа предварително, за да се темперират.
Аз винаги използвам домашно приготвено бадемово брашно. Така съм сигурна колко фино е смляно и какво точно има в него. Купувам филирани бадеми и ги смилам много фино в робота. Хубаво и при смилането им накрая да се добави и пудрата захар, за да се избегне избиването на маслото от ядките.
Друга задължителна стъпка е да се пресее 3 пъти през сито, за да се отстранят едрите частици.
Друга задължителна стъпка е да се пресее 3 пъти през сито, за да се отстранят едрите частици.
Ако се използват по отделно, то пудрата захар трябва да се пресее 1 път самостоятелно и после още 1 път заедно с брашното.
Стъпките са следните:
- Белтъците се разбиват до образуване на пяна на ниска степен на миксера и чак след това се добавя солта и постепенно захарта като скоростта се увеличава на средна. След усвояването на захарта степента се увеличава на максимум и се бърка до образуването на стегната и лъскава смес (около 4 мин) или до твърди вурхове – когато се извадят бъркалките от сместа, върхът на белтъка трябва да стърчи напред; за проверка може да се обърне купата наопаки и ако сместа не помръдва значи е готова.
- Боята се добавя след като белтъците са напълно готови, непосредствено преди добавянето на сухата смес. Разбърква се за не повече от 15 секунди на ниска скорост докато се оцвети равномерно.
- Сухата смес (брашното и пудрата захар) се добавят към белтъците на 3 части като се бърка с шпатула по метода „folding” – сместа се загребва, обира се от стените и се прехлупва през средата. Броят се между 35 и 40 такива разбърквания до готовността на тестото. Може да се провери като се капне малко от него в чиния и се види дали връхчето се слива с капката за 5-6 секунди. Освен това тестото трябва да се стича бавно и плавно от шпатулата.
- Тестото се изсипва в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху тава с дебело дъно, застлана с разграфена хартия за печене. (Да, за по-добри резултати трябват и специални сладкарски принадлежности – установено е от личен опит.)
- След като са шприцовани макароните, тавата се удря отдолу с длан или се удря няколко пъти върху плота, за да излезнат на повърхността мехурчетата въздух от тестото.
- Важен елемент за гладките и плоски макарони е преди печене да се оставят да изсъхнат на стайна температура (между 30 мин и 1 час в зависимост от влажността на въздуха). От време на време се проверяват с леко минаване по повърхността им с пръст – не трябва да лепнат на допир.
- Пекат се в предварително загрята фурна на 130 градуса за 14-15 мин при леко открехната врата (най-добре да затиснете дървена лъжица с нея).
След като се изпекат се оставят за няколко минути както са в тавата, отлепят се и се оставят да доизстинат върху решетка.
Това са готовите сладки (черупки) преди слепването. |
Тъй като използвах жълта боя за слаките, исках крема, с който ще ги слепя, да е с лимонов аромат. Затова направих крем с Филаделфия и лимон. Рецептата е адаптирана от тази на Ирина Купенска. Този крем не е много сладък и балансира твърде сладкия вкус на макароните. Приготвя се като към 1 опаковка крема сирене се добавят 3-4 с.л. пудра захар, малко настъргана лимонова кора и няколко капки лимонова есенция. По желание може да се оцвети със същата жълта боя, но аз предпочитам коричките да се забелязват в крема.
След като се слепят по 2 с крема се оставят да престоят така за 24 часа в плътно затворен съд в хладилник.Трайността им е 4-5 дни, но обикновено не остават толкова много. ;)
Рецептата не е от най-лесните, но това не означава че трябва да се отказвате. Струват си усилията. Невероятно вкусни са.
Да ви е сладко.
Към първата публикация